De dormitory - Reisverslag uit Moskou, Rusland van Roel Jansen - WaarBenJij.nu De dormitory - Reisverslag uit Moskou, Rusland van Roel Jansen - WaarBenJij.nu

De dormitory

Door: Roel Jansen

Blijf op de hoogte en volg Roel

12 Oktober 2010 | Rusland, Moskou

Sinds de eerste dag voel ik me hier thuis. De dormitory is een oud gebouw dat er vervallen uitziet, zowel van binnen als van buiten. Maar dit is Rusland, dus dit is precies wat je verwacht als je hierheen gaat! Zoals ik in een van mijn eerdere columns al heb laten weten, hadden we de eerste 3 weken geen warm water. Dit is de eerste week niet zo erg, in week 2 begint het al wat vervelender te worden en na 3 weken vraagt iedereen zich af of we überhaupt wel warm water gaan krijgen. Dit was het geval, echter viel het warm water om de klipklap weer uit en was er zelfs een dag dat we helemaal geen water hadden voor 13 uur lang. ‘Dat is Rusland’ roepen we hier bij alles wat in onze ogen apart is.

Begrijp me niet verkeerd, ik wil graag een positief beeld geven van de Dorm want het bevalt me hier uitstekend. Ik deel mijn 9m2 met een Franse jongen uit Parijs en in het totaal zijn er 13 Fransen hier op mijn gang. Ik vooral om met een aantal Fransen en 2 jongens uit Oostenrijk. Ook mijn dagschema is daardoor volledig anders dan in Nederland, eten we in Nederland vaak al om 6 uur, hier eet ik vaak pas rond 9 uur.

Koken gebeurd in de gemeenschappelijke keuken waar we beschikken over 8 kookpitten, 2 ovens en één magnetron. Het koken is altijd erg gezellig en rumoerig omdat je doorgaans met zo’n 10 man in de keuken bezig bent. Sommige eten in de keuken, andere op hun eigen kamer en ook de in de gemeenschappelijke woonkamer wordt gegeten. Hier wordt vaak verzameld voor het uitgaan, spelen we stef de stuntpiloot met vodka shotjes voor de verliezer en wordt geschaakt. Voor de rest loopt iedereen bij elkaar de kamer binnen om foto’s, series of een film te kijken of om samen huiswerk te maken. Je hebt dan ook erg weinig privacy maar dit went erg snel. Je hoeft je hier nooit te vervelen!

Voor komende week staat een trip naar Sint Petersburg op het programma, samen met 10 Fransen een 8 uur durende treinreis en 4 dagen voor de boeg. Dus naast Russisch zal ik ook aan mijn Frans moeten werken tijdens mijn verblijf hier!

• 12 Oktober 2010 - 14:21

Frank:

lekker hoor! de franse keuken is dus rijkelijk aanwezig in moskou:P

• 12 Oktober 2010 - 15:18

Teeuwen:

Lekkah lekkah roelo! Stef stuntpiloot 2.0 klinkt goed! Ben je inmiddels ookal fan van de polka dans? Heb je al zo'n circus met een berentemmer gezien?

• 12 Oktober 2010 - 16:53

Sjoerd:

Om bij de voorgangers aan te sluiten; och wa lekkor! Francais, la langue d'amour! Wel ff snorretje laten staan, komt dat helemaal goed. Stokbrood eten, chansons zingen, man, jij bent wel lekker russisch bezig daar. Als je maar een Russische Ushanka muts erbij opdoet, vind ik het prima. O ja, de sinaasappels zijn weer heerlijk geperst; uit bij eurieun 2-3.